Yeni Teknolojiler ve Büyük Veri Analitikleri Kullanılarak Endüstri 4.0 Uygulamalarının Üretim Süreçleri İçerisinde Geliştirilmesi #KHAStaAraştırıyoruz

3 Kasım 2021

Kadir Has Üniversitesi ile Borçelik’in ortaklığında yürütülen “Yeni Teknolojiler ve Büyük Veri Analitikleri Kullanılarak Endüstri 4.0 Uygulamalarının Üretim Süreçleri İçerisinde Geliştirilmesi” başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK BİDEB 2244 Sanayi Doktora Programı tarafından destekleniyor. Projede yer alan doktora öğrencileri üniversitede akademik danışmanları aracılığıyla kuramsal konularda kendilerini geliştirirken Borçelik firmasındaki sanayi danışmanlarının yol göstermesiyle de bu bilgileri pratiğe dökme şansına sahip oluyor.

 

Kadir Has Üniversitesi, Borusan Grubu bünyesinde bulunan Türkiye’nin ilk özel ve en büyük galvanizli çelik üreticisi Borçelik’in Ar-Ge merkezi ile önemli bir proje için işbirliği yapıyor: Ürün ve malzeme ile ilgili çalışmaların yanında, süreçlerin, teknolojilerin ve ürünlerin de geliştirilmesine odaklanan ve bu doğrultuda dijital dönüşüm projelerini yoğun olarak sürdüren Ar-Ge Merkezi ile birlikte hayata geçirilen “Yeni Teknolojiler ve Büyük Veri Analitikleri Kullanılarak Endüstri 4.0 Uygulamalarının Üretim Süreçleri İçerisinde Geliştirilmesi” başlıklı araştırma projesine, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi E. Fatih Yetkin koordinatörlük ediyor. TÜBİTAK BİDEB 2244 Sanayi Doktora Programı çerçevesinde desteklenen projenin 1.451.688 TL öngörülmüş bütçesi bulunuyor ve şu anda aktif olarak 7 kişilik bir ekip çalışıyor. 15 Temmuz 2020’de başlayan proje 8 yıl boyunca çalışmalarına devam edecek.

Bu araştırma projesinin öncelikli amacı, kuramsal yaklaşımları pratikle birleştirerek yerinde Ar-Ge faaliyetlerini aktif olarak gerçekleştirebilecek doktoralı personel yetiştirmek. Bu proje özelinde son yıllarda giderek önem kazanan sensör teknolojilerine dayalı akıllı endüstriyel otomasyon sistemlerinin bir bütün olarak üretim sürecini optimize etmeyi sağlayacak yeni bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu süreçte doktora öğrencilerinin kazanacakları deneyimleri mezuniyetleri sonrasında firmanın Ar-Ge biriminde çalışarak aktarmaları ve böylelikle de bilimsel çalışma tekniklerini üretim süreçleri ile birleştirmeleri bekleniyor.

Proje çalışmaları çerçevesinde aktif olarak görev alan doktora öğrencisi araştırmacılarımız şu anda firmada yarı zamanlı olarak çalışarak, üretim hatlarının arkasında yatan mühendislik tasarımlarını tanımaya ve sık karşılaşılan problemleri nedenleriyle birlikte analiz etmeye odaklanıyorlar. Bu ilk çalışmalar çerçevesinde üretim hattında bulunan sensörlerden gelen verileri gerçek zamanlı olarak analiz eden ve sistem üzerinde oluşabilecek hataları öngörebilecek veri destekli bir sayısal ikizin oluşturulması için çalışmalarına başladılar. Bu çalışma sonlandığında projede görev alacak araştırmacılar uygun, etkin ve (hemen hemen) gerçek zamanlı makine öğrenmesi modelleri tasarlayarak yüksek maliyetli testlerin sonuçlarının sayısal ikiz üzerinden öngörülmesi, periyodik bakım ihtiyaçlarının düşük maliyetlerle önceden kestirilerek yeniden planlanması ve üretim kalitesinin yükseltilmesine yönelik örüntü tanıma temelli çalışmaları sürdürecekler.  

Proje kapsamında KHAS Yönetim Bilişim Sistemleri Doktora Programı’nda yetiştirilecek 3 Doktora Bursiyeri galvanizli çelik üretimi süreçlerine uygulanabilecek güncel teknolojik gelişmelerin ışığında Borçelik’in geliştireceği yeni projelerde yer almak üzere Borçelik tarafından istihdam edilecek. Bu proje özelinde çalışacak doktora öğrencileri “Yapay öğrenme tabanlı arıza kestirimi”, “Sayısal ikiz yöntemi ile üretim kalite sonuçlarının kestirimi” ve “Görüntü işleme ile anomali tespiti” alanlarında uzmanlaşacak.

Bu uzun soluklu projenin ekibinde yer almak isteyenler, [email protected] adresine bir özgeçmiş göndererek başvurabilirler.